sobota, 1 lipca 2017

Kruchy schab cebulowy

Łatwy w wykonaniu schab na pyszny obiad lub kolację.


Schab płuczemy z zimnej wodzie i osuszamy.


Kroimy na grube plastry i wykładamy do przyprawienia.


Posypujemy solą, pieprzem i papryką wg własnego uznania.


Przygotowujemy naczynie żaroodporne, cebulę w grubych plastrach i 1/3 kostki smalcu.


Mięso i cebulę układamy w naczyniu i posypujemy papryką.
Smalec wkładamy na spód naczynia.


Tak przygotowane mięso pieczemy pod przykryciem 60 min. / 200 st.C 


Potem bez pokrywki dopiekamy 15 min.


Serwujemy na gorąco z czym kto lubi...


Smacznego ! 


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ...witam ! :) piekarnik załatwia 95 % :) i jest fajny obiad :) Pozdrawiam !!! :)

      Usuń
    2. A jak długo pieczesz karczek i tylko dajesz pieprz ,paprykę i sól

      Usuń
    3. ...witam :) pytanie pewnie do Teresy...ale myślę, że przy pokrojonym mięsie czas jest taki sam jak w tym przepisie :) Co innego gdy mamy grubą karkówkę w całości wówczas przeliczamy 1 kg/ 1 h ... :)

      Usuń
  2. zamiast smalcu proponuje dodac maslo (zwykle badz ziolowe/czosnkowe) i wiecej przypraw (ziola prowansalskie,czosnek itd.), schab bedzie bardziej aromatyczny i na pewno mniej tlusty niz w przypadku pieczenia ze smalcem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Schab cebulowy"...
      -to jest dokładnie taka propozycja przygotowania jak widać powyżej :)
      -smalec jest wskazany w tym przypadku, bo jest to schab wieprzowy i smalec wieprzowy
      -przypraw można dodać ile się chce, a tutaj jest właśnie tyle ile potrzeba :)
      -minimum nakładu maksimum smaku
      -tłusty nie jest w ogóle ponieważ tłuszcz zostaje na dnie naczynia i potem służy jako sos jeżeli ktoś zechce
      .... , .... , .... ....

      Usuń