piątek, 23 marca 2018

Udka z piekarnika

Udka kurczaka, upieczone w naczyniu żaroodpornym, to super posiłek,
który nie wymaga wiele nakładu pracy czy czasu przygotownia.


--


Skład: 4 całe udka z kurczaka, 750 g włoszczyzny lub mieszanki chińskiej,
6-8 łyżek oleju,przyprawy: sól, pieprz, papryka lub przyprawa do mięsa.


Udka dzielimy na części i przyprawiamy ... solą, potem pozostałymi przyprawami.


Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz i wkładamy warzywa.


Potem na warzywach układamy przyprawione mięso.
***opcjonalnie, podlewamy trochę sosem sojowym


Tak przygotowany zestaw pieczemy w 200 st. C/ ~65-75 min. góra/dół


Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ~ 10 min.
Udka są mega soczyste, warzywa stają się super smacznym sosem,
który możemy zblendować i dodać w sosonierce podczas serwowania... 


Smacznego ! 

9 komentarzy:

  1. To danie jest pyszne i zawsze wszystkim smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekły się i są bardzo dobre,soczyste,polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ogromnie się cieszę, że przepis się przydał :) Dziękuję i pozdrawiam. Zapraszam też do innych wpisów :)

      Usuń
  3. Jde do kurnika chyba juz spia jutro do piekarnjka

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję jeszcze ryż i wlewam dwie szklanki rosołu pyszne

    OdpowiedzUsuń