piątek, 9 marca 2018

Zapiekanka kalafiorowa z mięsem

Zapiekanka z kalafiora, która robi się sama... wystarczy wstawić do pieca.


--


Skład: kalafior, 0,5 kg mięsa mielonego, jajko, przyprawy, 1/2 szkl. bułki 
tartej,  cukier, sól, 6 łyżek majonezu, trochę zieleniny do ozdoby.
*** Opcjonalnie można dodać kilka różyczek zielonego brokuła,


Wymyty kalafior pozbawiamy liści i głąba, potem wrzucamy go na 5 minut
 do wrzątku, do którego wcześniej wsypaliśmy po łyżce soli i cukru...


--


Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę.


Wyjęty i wystudzony kalafior, napełniamy mięsem od strony wyciętych liści.


Następnie przewracamy na drugą stronę i wkładamy do naczynia.


Z wierzchu też dopełniamy mięsem wolne przestrzenie pomiędzy różyczkami.


--


Po zużyciu mięsa, dokładamy majonez i brokuły.


Zapiekamy w 200 st.C góra/dół ~40 min.


Potem gdy już trochę przestygnie ~10 min., porcjujemy i serwujemy.


--


--


Smacznego ! 

2 komentarze: