niedziela, 30 kwietnia 2017

Biała kaszanka domowa z wątróbką.

Domowa biała kaszanka na pęczaku kujawskim z wątróbką 
Prosty przepis na pyszne jedzenie, które sami zrobimy.


Pomysł zaczerpnięty z bloga Bogusi bajecznakuchnia , której dziekuję.
 Ja zrobiłem trochę inaczej, ale gdybym nie zobaczył w bajecznej kuchni, to bym nie zrobił.


Składniki: 1kg karkówki, 0,5kg podgardla, 1kg wątroby, 1kg kaszy pęczak, 20g majeranku, 
20 ziaren pieprzu, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, ~2 łyżki soli, jelita, 3,5 litra wody.


Mięso kroimy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liściem, zielem, pieprzem.
Wątrobę kroimy i dorzucamy pod koniec gotowania.


W rosole po ugotowanym mięsie gotujemy  kaszę.


Mięso po wystudzeniu mielimy na małych oczkach  razem z przyprawami, które się gotowały.


Potem przyprawiamy mięso i dodajemy kaszę, która "wypiła" cały rosół.


Wszystko razem dokładnie mieszamy i smakujemy, tu można jeszcze doprawić solą, pieprzem.


Namoczone i przepłukane jelita nadziewamy na lejek i napełniamy kaszanką.


Po wyrobieniu masy gotujemy wodę żeby sparzyć kaszankę.


Wszystko wkładamy do gotującej się wody, przykrywamy i wyłączamy palnik, 
zostawiamy tak na 20-30 min. 


Następnie wyjmujemy na kratkę i jak ocieknie chowamy do lodówki.
Podajemy na ciepło, na zimno, z patelni lub z grila.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetna kaszanka, z wątróbką jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)... myślę, że można jeszcze serca ugotowane dorzucić :) pokrojone w kostkę taką do 1 cm :) albo zmielone. Pozdrawiam...!

      Usuń