piątek, 21 kwietnia 2017

Domowy chlebek do żurku.

Wiem, już po świętach ale żurek przecież  można jeść cały rok.


Potrzebujemy  2 kg mąki, kostkę drożdży, ugotowanego dużego ziemniaka, dwie szklanki ciepłej wody, 
łyżkę czubatą soli, łyżkę cukru...z takiego zestawu robimy zaczyn i ciasto drożdżowe.


Wyrabiamy na gładko 7-8 chlebków.


Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.


Pieczemy 40 min. w 200 st.C.


Odstawiamy do wystudzenia i następnie odcinamy pokrywkę, wydłubujemy środek i mamy chlebki.


...Rano dla szczelności smarujemy rozbitym jajkiem zapiekamy 10 min. w piekarniku.


Chlebki podajemy do obiadu napełnione żurkiem,kiełbasą i jajkiem.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz