poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Kurczak w pomarańczach.

Gdy tradycyjny kurczak się nam znudził, to  można go upiec np. w pomarańczach.


Potrzebujemy kurczaka 1,5 kg, pomarańcze 4szt., olej 1/3 szklanki,czosnek 3 ząbki,
 zioła prowansalskie czubata łyżka, sól/pieprz/papryka po 1 łyżeczce, 1/2 cytryny.


Kurczaka nacieramy solą, po chwili nacieramy czosnkiem i potem pozostałymi przyprawami. 
Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy i wlewamy do kurczaka, skórki wkładamy też do środka.


Olej dodajemy do naczynia i kroimy dwie pomarańcze, którymi okładamy kurczaka.
Wkładamy do lodówki lub nie, bo  można tez upiec od razu. 


Pieczemy 90 min/ 200st.C pod przykryciem i 15 min/200 st.C bez przykrycia.


Tak upieczony kurczak wzbudza wielkie zdziwienie, ale jest bardzo smaczny.
Pomarańcze, zioła, czosnek doskonale podkreślają smak.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz