środa, 26 kwietnia 2017

Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą.

Bardzo smaczna i pożywna zapiekanka na obiad lub na kolację.


Jak do każdej zapiekanki musimy się dobrze przygotować, potem wszystko poprzekładać...
 w naczyniu lub na blaszce przed zapieczeniem w piekarniku.


Kapustę i ser ucieramy na grubych oczkach, makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie,
szczypiorek lub inną zieleninę drobno kroimy, możemy dodać mięso mielone.
  

Przed użyciem kapusty, należy ją  zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min.,
 potem odcedzić i wystudzić, żeby dodać schłodzoną do pozostałych produktów.


Jeżeli dodajemy mięso, to mieszamy je z kapustą i przyprawami.


W naczyniu wszystko układamy warstwami, przesypując serem i przyprawami.


Jak ktoś chce może zrobić zapiekankę na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
Doskonale się zapiecze i łatwiej się dzieli na porcje.


Gdy wszystko już ułożyliśmy, to czas na zapiekanie.


Wkładamy do piekarnika na 50 min./200 st.C i 10 min./ 200 st.C bez  przykrycia.
Dodajemy po kilka łyżek oleju, a zapiekankę na blaszce przykrywamy folią.


Po upieczeniu serwujemy na gorąco.


Dzielimy nożem na porcje i przekładamy na talerze.


Smacznego !


Polecam !

5 komentarzy:

  1. Świetna na duży Głód;) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Pozdrawiam ! Muszę zajrzeć do Ciebie, bo tam to są dopiero cuda wianki :) i przed wejściem trzeba się dobrze najeść żeby nie nerwowo coś dłużej podejrzeć/zobaczyć :) Twoja sałatka z jajkami jest głównym zdjęciem w portalu "1000 pomysłów na sałatki" Gratuluję ! ....

      Usuń
  2. Mogli by napusac liste produktow potrzebnych do tej zapuekanki. I po kolei wszystko opisac co i kiefy klasc po kolei. A tu wszystko haotycznie napisane i niewiadomo co do czego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie. Niewiem co jest w tej zapiekane.

      Usuń
    2. Mogliby napisać listę produktów, ale zrobili zdjęcia i na 2 zdjęciu widać jakie są produkty... "po kolei opisać" więc opisali pod zdjęciami
      ...Jak do każdej zapiekanki musimy się dobrze przygotować, potem wszystko poprzekładać...
      w naczyniu lub na blaszce przed zapieczeniem w piekarniku....
      ...Kapustę i ser ucieramy na grubych oczkach, makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie,
      szczypiorek lub inną zieleninę drobno kroimy, możemy dodać mięso mielone....
      ...Przed użyciem kapusty, należy ją zalać gorącą wodą i odstawić na 10 min.,
      potem odcedzić i wystudzić, żeby dodać schłodzoną do pozostałych produktów....
      ETC, ETC, ITD, ITD, ITP,ITP.... Wszystko jest napisane i są zdjęcia więc proszę sobie zobaczyć i przeczytać.
      Przepisy, których nie trzeba czytać są na kanale youtub ... Życzę powodzenia i radości z życia. Przede wszystkim zdrowia i szczęścia :) :) :) ...


      Usuń