piątek, 27 października 2017

Domowe "bułki paryskie"

Smaki dzieciństwa, domowa bułka paryska na kanapki i nie tylko.


Skład: 1 kg mąki typ 650, ~500 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 1 łyżka cukru,
 1 łyżka soli, 2 łyżki octu, 3 -5 łyżek oleju, białko jajka do posmarowania, nasiona do posypania.


Zaczyn: do wody wkruszamy drożdże, dosypujemy cukier i mieszamy... jak mieszanka się
połączy dodajemy 3 łyżki mąki i jeszcze raz mieszamy, tak przygotowany zaczyn odstawiamy
pod przykryciem na 10 min. do wyrośnięcia.
Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy sól i wlewamy wyrośnięty zaczyn, mieszamy
mikserem z hakami lub łyżką i potem wyrabiamy ręcznie, dodajemy ocet i olej zagniatamy
do wchłonięcia się ww, następnie przykrywamy i odstawiamy na 60 minut aż podwoi objętość.


Potem zagniatamy po raz ostatni, dzielimy na części i wyrabiamy bułki.
Można wykonać dwie długie buły po 45-50 cm lub 4 mniejsze.


Smarujemy białkiem i posypujemy lub nie nasionami, potem nacinamy
 żeby nie pękało byle gdzie, tylko tam gdzie chcemy ...


--


Pieczemy w 200 st. C / ~30 minut  + - 5 minut,  w funkcji góra dół.... zależy od piekarnika.


Po upieczeniu sprawdzamy stukając palcem w spód i jak jest
 głuchy odgłos tzn., że jest upieczone, jak nie to chwilę dopiekamy.


Smacznego !!!
p.s. ...zanim napisałem ten post, to musiałem już piec kolejne bułki ;-)


6 komentarzy:

  1. Poproszę od razu kilka na śniadanie :D Zazdroszczę wypieku, zjadłabym z wielka chęcią ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... ;-) to trzeba upiec :) ... można w dwóch etapach tj. ciasto zrobić wieczorem i schować do lodówki, a rano zagnieść bułki w dowolnym kształcie i upiec :) polecam i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Koniecznie musze sprobowac wygldadaja rewelacyjnei pozdrowionka

      Usuń
    3. ...to na pewno :) polecam :) domowe pieczywo jest de luxe :) pachnie cały dom i zawsze jest dobry jaki by nie był :) a bułka paryska od razu znika jak ciepłe bułeczki :) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. ...pomiń :) ocet daje dłuższą świeżość... (generalnie nie obawiaj się bo on wyparuje i potem wcale go nie czuć ) :)

      Usuń