piątek, 28 kwietnia 2017

Pierogi bez mięsa z piekarnika.

Pierogi ziemniaczano szpinakowe- bardzo smaczne na gorąco i na zimno.


Ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450, 500 lub 650 , 40-50 g drożdży, 
łyżka cukru, łyżka soli, 2 szkl. ciepłej wody ~450-500 ml,
Zaczyn: rozkruszone drożdże, łyżka cukru, woda, 2 -3 łyżki mąki 
wkładamy razem do dużej miski -mieszamy i przykryte odstawiamy 
na 10-15 min.  Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto.


Farsz: ugotowane ziemniaki ~2 kg, rozmrożony szpinak 0,5 kg, czosnek 6
 ząbków, łyżka soli i łyżeczka pieprzu...wszystko mielimy -ziemniaki, szpinak,
 czosnek-przyprawiamy. (nie masz maszynki utrzyj na grubych oczkach tarki)
Całość wyrabiamy łyżką lub mieszamy ręcznie, do połączenia składników. 


Następnie wałkujemy ciasto, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierogi.


Farsz możemy schłodzić w lodówce, wówczas lepiej się nakłada.


Polepione pierogi przekładamy na blachę i smarujemy rozbitym  jajkiem.


Możemy posypać makiem, czarnuszką, ziołami lub nie posypujemy. 


Pieczemy w 200 st.C/ 20-25 min.  góra/dół zależy od piekarnika.
Kiedy będzie już dobry złoty kolor tzn. , że się upiekły.
*** opcjonalnie można też ugotować- 2 min od wypłynięcia są gotowe


Pierogi gotowe podajemy gorące ale też doskonale smakują na zimno.
Jak zostanie nam farsz, to robimy sobie jeszcze -> kotlety-ziemniaczane .


Smacznego ! 

11 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy prepis już zapisuje / azapraszam na blog na pierogi po góralsku pozdrawiamhttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dziękuję za wizytę i fajnie, że się podoba...z piekarnika robię jak nie mam za dużo czasu :) Zaraz zobaczę te góralskie :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. super cos nowego i ciekawego

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie. Mam pytanie : pół paczki drożdży?? Ile to gram?? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Pół kostki 50 gram // w sprzedaży pospolitej :) są "drożdże babuni" i mają 100 g dlatego tak piszę :) Chyba, że mieszkasz gdzieś w Kanadzie, to może być zupełnie inaczej:) ja tak piszę jak widzę i nieraz podaję na paczki lub opakowania, ale też unikam przepisów gdzie ktoś podaje: 6 g soli, lub 115 ml mleka, 150 g mąki... Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Jak byłam młoda piekłam takie z farszem twarogowo-ziemniaczanym i nazywały się wtedy bulboniki. Sama tej nazwy nie wymyśliłam, więc pewnie pochodzi z jakiejś kuchni narodowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Młodość !!! Młody jest ten co się młodo czuje :) nieraz 20 latek jest stary :))) ... Jak mam nie za duzo czasu to wrzucam do piekarnika i piekłem z różnymi farszami, to są super smaczne wypieki :) Wpisałem w google hasło bulboniki i znalazłem coś takiego "Tylko jedna myśl mnie trzyma przy życiu, dzisiaj na obiad Bulboniki:-D:-D:-D tzn takie drożdżowe buły na parze z jagódkami i śmietaną:-D:-D:-D " ... Pozdrawiam !

      Usuń
  5. WOW Oj chyba pychotka takich nie robiłam .Musze takie zrobic bo uwielbiam pierogi pod każdą postacią nawet jak wiekszosc nie lubi z płuckami .Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...witam :) :) :) a gdzie kupić płucka? ? ? ...nie widziałem już 30 lat ...

      Usuń
  6. Przepis podoba mi się nad wyraz! (jestem wegetarianką) Wszystko pokazane "krok po kroku". Piekłam już pierogi z piekarnika, ale w takiej wersji jeszcze nie. Na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń