poniedziałek, 15 maja 2017

Kiełbasa czosnkowa, domowe wędliny bez wędzenia.

Bardzo dobra domowa kiełbasa, którą wszystkim polecam. 
Prawdziwie swojska wędlina wg sprawdzonego przepisu.


Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku,2 łyżki soli kamiennej niejodowaej,
15-20 ząbków czosnku, opakowanie majeranku 8-10g, 20 ziaren pieprzu czarnego,
1 łyżeczka czubata pieprzu mielonego, 5-10 ziaren jałowca, 3 liście laurowe, można dodać paprykę.


Świeże mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, jelita moczymy wg zaleceń producenta,
czosnek obieramy, pieprz-jałowiec-liście rozgniatamy lub mielimy.


Mięso kroimy na kawałki, żeby zmieściło się do maszynki do mielenia.
Zbędne nieładne  kawałki usuwamy...błony itp. 


Mielimy chude mięso na grubych oczkach, tłuste razem z czosnkiem na drobnych.
Po zmieleniu dodajemy przyprawy i 0,5 litra zimnej wody. Wszystko wyrabiamy ręcznie 5-10 min.


Pod przykryciem wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Jelita płuczemy pod kranem nadziewając na wylewkę.


Następnie na maszynkę nakładamy lejek do nadziewania i nasuwamy jelita,
po napełnieniu maszynki zawiązujemy koniec i nadziewamy kiełbasę.


Potem wieszamy w suchym przewiewnym miejscu na kilka dni, gdzie kiełbasa dojrzeje.


Po czterech dniach można już zajadać pyszną swojską kiełbasę.


Smacznego!
P.S. poniżej fotka ostatnich wyrobów z . 22.05.17 r. , wkrótce nowe posty :)


4 komentarze:

  1. gdzie w UK mozna kupic jelita ?? :( juz dawno myslslam o robieniu wlasnej kielbasy domowej. too jest dopiero smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Polsce kupuję w Tesco, przy dziale mięso za 7,99 zł 15 mb jelit wieprzowych, jak chcesz do kabanosów to muszą być baranie.... Tesco jest angielskie więc zobacz tam :) Jeżeli nie to na ALLLEGRO są osłonki białkowe do kiełbas...Powodzenia!

      Usuń
  2. Całkiem bez obróbki cieplnej - parzenia, gotowania, pieczenia? Na surowo??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest, czosnek, sól kamienna, pieprz, jałowiec...robią swoje. Polecam!

      Usuń