Podsuszana wędlina wieprzowa, stary sprawdzony przepis.
Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku,2 łyżki soli kamiennej,
15-20 ząbków czosnku, opakowanie majeranku 8-10g, 20 z. pieprzu czarnego,
1 łyżeczka czubata pieprzu mielonego, 5-10 ziaren jałowca, 3 liście laurowe.
*** sól kamienna: do przetworów: niejodowana, nie wyblielana, bez antyzbrylaczy
Mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, jelita moczymy wg zaleceń
producenta, czosnek obieramy, pieprz-jałowiec-liście rozgniatamy lub mielimy.
Mięso kroimy na kawałki, żeby zmieściło się do maszynki do mielenia.
Zbędne nieładne kawałki usuwamy...błony, przerosty itp.
Zbędne nieładne kawałki usuwamy...błony, przerosty itp.
Mielimy: chude mięso na grubych oczkach, tłuste z czosnkiem na drobnych.
Zmielone przyprawiamy +0,5 litra zimnej wody i wyrabiamy ręcznie 5-10 min.
Przykryte wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Jelita płuczemy pod kranem nadziewając na wylewkę.
Jelita płuczemy pod kranem nadziewając na wylewkę.
Następnie na maszynkę nakładamy lejek do nadziewania i nasuwamy jelita,
po napełnieniu maszynki zawiązujemy koniec i nadziewamy kiełbasę.
po napełnieniu maszynki zawiązujemy koniec i nadziewamy kiełbasę.
Wieszamy w suchym przewiewnym miejscu, na kilka dni, gdzie kiełbasa dojrzeje.
Po czterech dniach można już zajadać pyszną swojską kiełbasę.
Smacznego!
gdzie w UK mozna kupic jelita ?? :( juz dawno myslslam o robieniu wlasnej kielbasy domowej. too jest dopiero smak :)
OdpowiedzUsuńW Polsce kupuję w Tesco, przy dziale mięso za 7,99 zł 15 mb jelit wieprzowych, jak chcesz do kabanosów to muszą być baranie.... Tesco jest angielskie więc zobacz tam :) Jeżeli nie to na ALLLEGRO są osłonki białkowe do kiełbas...Powodzenia!
Usuń"flak" ostatnio kupiłam w "Mrówce". Kiełbaska czosnkowa wymiata cały blok pachniał jak się suszyła w piekarniku.
UsuńSuper :) gratuluję :) Smacznego :) Pozdrawiam :)
Usuńhttps://www.weschenfelder.co.uk/sausage-casings-skins.html?gclid=CjwKCAjwx_boBRA9EiwA4kIELoC3wWsmGEFJ06nzeiPiIpsE-JiYTZLOb3DP8vJxpxi3vfrqYlmmCxoCT0YQAvD_BwE
UsuńCałkiem bez obróbki cieplnej - parzenia, gotowania, pieczenia? Na surowo??
OdpowiedzUsuńTak jest, czosnek, sól kamienna, pieprz, jałowiec...robią swoje. Polecam!
Usuń4 dni to nie za krótko? Jaka powinna być temp w pomieszczeniu
UsuńKiełbasę można suszyć w piekarniku uchylonym czy zamkniętym
OdpowiedzUsuńSuszyłem schab 2 x 5 h na 50 st.C z termoobiegiam i uchylonym na 5 cm piekarnikiem. Schab przewracałem co jakiś czas na kolejny bok. ... https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/09/schab-podsuszany-w-piekarniku.html
OdpowiedzUsuńJa suszylem schab 7 dni na wolnym powietrzu. Jest pyszny. Następnym razem nie dodam ziół prowansalskich bo są zbyt mocne i zabijają pozostałe dkladniki
UsuńJesteś niesamowity,super są Twoje przepisy,dobrze że možna zrobić kiełbasy bez wędzenia bo to nie dla każdego.Bardzo dziękuję, że się dzielisz z nami😃
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ :) :) :)
UsuńA na grila za sucha? Jaka proponujesz zrobic na grila?
OdpowiedzUsuńWitam
Usuń...na grilla zrób kiełbasę białą i lub kaszankę białą... Pozdrawiam :) przepisy znajdziesz w zakładce "mięso..." na górze strony :) p.s. ...możesz dodać do tej kiełbaski tj. czosnkowej trochę więcej tłuszczu i też będzie o.k. na grila...a to i tak wszystko zależy jaką lubisz i jak grilujesz...
Witam Panie Darku przeczytałam przepis na kiełbasę czosnkową bez wędzenia i będę robić zakupiłam już jelita.Mam pytanie ile taką kiełbasę suszyć w piekarniku na wisząco.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Barbara
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńczy po 4 dniach suszenia kiełbasy, można ją dodatkowo podsuszyć w piekarniku? Jeśli tak, to ile bez termoobiegu i w jakiej temperaturze?
Zrobiłam kiełbasę wedle Pana przepisu, ale boje się zatrucia jadem kiełbasianym.
Czy taką kiełbasę można zamrozić, czy należy ją trzymać w lodówce?
Pozdrawiam
W przepisie jest napisane suszyc na wolnym powietrzu. Suszenie w piekarniku - inne procesy suszenia.
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo za przepis. Przepyszna kiełbasa.
OdpowiedzUsuńPo 4 dniach wiszenia kiełbasy na kiju co można z nią później zrobić, sparzyć jezeli tak to w jaki sposób ,przypiec w piekarniku w jakiej temperaturze.
OdpowiedzUsuńJEZELICHODZI O KIELBASE , TO NIE ROBILEM .NATOMIAST ROBIE SCHAB , KARCZEK , BOCZEK DOJRZEWAJACE . SUSZE W WOLNEJ PRZESZCZENI , BEZ UZYCIA PIEKERNIKA . WYCHODZA SWIETNE , WEDLUG TEGO PRZEPISU , JAKIM JA SIE POSLUGUJE. ZNAJDZIESZ NA YOU TUBE . OBECNIE SUSZE TAKIM SPOSOBEM SALAMI .
OdpowiedzUsuńA jezeli chodzi o jelita , to kupicie w AUCHAN , SELGROS i w wielu sklepach masarskich i na stoiskach na bazarach .
OdpowiedzUsuńRobiłem schab wyszedł miodzio
OdpowiedzUsuńWyszła super smaczna dzięki za przepis.😄
OdpowiedzUsuńO takiej domowej to na razie mogę pomarzyć ale nie mam też co narzekać, bo bardzo dobre kiełbasy dostarczają nam Karol-Zakłady Mięsne. Rodzinka szczególnie się rozsmakowała w ich białej parzonej i boczku, którego dodaję do rozmaitych potraw.
OdpowiedzUsuńCzy mozna taka kielbase zamrozic gdy ma Sir wiecej?jak tak to pozniej parzyc?
OdpowiedzUsuńDzień dobry mam pytanie co do skóry na boczku i łopatce też wykożystujemy do wyrobu pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy używamy skóry z łopatki ,boczku pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńzrobilam kielbase czosnkowa .w smaku berdzo dobra ale brzego bardzo twarde.Gdzie zrobilam blad?
OdpowiedzUsuń