poniedziałek, 15 maja 2017

Kiełbasa czosnkowa

Podsuszana wędlina wieprzowa, stary sprawdzony przepis.


Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku,2 łyżki soli kamiennej, 
15-20 ząbków czosnku, opakowanie majeranku 8-10g, 20 z. pieprzu czarnego,
1 łyżeczka czubata pieprzu mielonego, 5-10 ziaren jałowca, 3 liście laurowe. 
*** sól kamienna: do przetworów: niejodowana, nie wyblielana, bez antyzbrylaczy


Mięso płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, jelita moczymy wg zaleceń
 producenta, czosnek obieramy, pieprz-jałowiec-liście rozgniatamy lub mielimy.


Mięso kroimy na kawałki, żeby zmieściło się do maszynki do mielenia.
Zbędne nieładne  kawałki usuwamy...błony, przerosty  itp. 


Mielimy: chude mięso na grubych oczkach, tłuste z czosnkiem na drobnych.
Zmielone przyprawiamy +0,5 litra zimnej wody i wyrabiamy ręcznie 5-10 min.


Przykryte wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Jelita płuczemy pod kranem nadziewając na wylewkę.


Następnie na maszynkę nakładamy lejek do nadziewania i nasuwamy jelita,
po napełnieniu maszynki zawiązujemy koniec i nadziewamy kiełbasę.


Wieszamy w suchym przewiewnym miejscu, na kilka dni, gdzie kiełbasa dojrzeje.


Po czterech dniach można już zajadać pyszną swojską kiełbasę.


Smacznego!

30 komentarzy:

  1. gdzie w UK mozna kupic jelita ?? :( juz dawno myslslam o robieniu wlasnej kielbasy domowej. too jest dopiero smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Polsce kupuję w Tesco, przy dziale mięso za 7,99 zł 15 mb jelit wieprzowych, jak chcesz do kabanosów to muszą być baranie.... Tesco jest angielskie więc zobacz tam :) Jeżeli nie to na ALLLEGRO są osłonki białkowe do kiełbas...Powodzenia!

      Usuń
    2. "flak" ostatnio kupiłam w "Mrówce". Kiełbaska czosnkowa wymiata cały blok pachniał jak się suszyła w piekarniku.

      Usuń
    3. Super :) gratuluję :) Smacznego :) Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. https://www.weschenfelder.co.uk/sausage-casings-skins.html?gclid=CjwKCAjwx_boBRA9EiwA4kIELoC3wWsmGEFJ06nzeiPiIpsE-JiYTZLOb3DP8vJxpxi3vfrqYlmmCxoCT0YQAvD_BwE

      Usuń
  2. Całkiem bez obróbki cieplnej - parzenia, gotowania, pieczenia? Na surowo??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest, czosnek, sól kamienna, pieprz, jałowiec...robią swoje. Polecam!

      Usuń
    2. 4 dni to nie za krótko? Jaka powinna być temp w pomieszczeniu

      Usuń
  3. Kiełbasę można suszyć w piekarniku uchylonym czy zamkniętym

    OdpowiedzUsuń
  4. Suszyłem schab 2 x 5 h na 50 st.C z termoobiegiam i uchylonym na 5 cm piekarnikiem. Schab przewracałem co jakiś czas na kolejny bok. ... https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/09/schab-podsuszany-w-piekarniku.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja suszylem schab 7 dni na wolnym powietrzu. Jest pyszny. Następnym razem nie dodam ziół prowansalskich bo są zbyt mocne i zabijają pozostałe dkladniki

      Usuń
  5. Jesteś niesamowity,super są Twoje przepisy,dobrze że možna zrobić kiełbasy bez wędzenia bo to nie dla każdego.Bardzo dziękuję, że się dzielisz z nami😃

    OdpowiedzUsuń
  6. A na grila za sucha? Jaka proponujesz zrobic na grila?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      ...na grilla zrób kiełbasę białą i lub kaszankę białą... Pozdrawiam :) przepisy znajdziesz w zakładce "mięso..." na górze strony :) p.s. ...możesz dodać do tej kiełbaski tj. czosnkowej trochę więcej tłuszczu i też będzie o.k. na grila...a to i tak wszystko zależy jaką lubisz i jak grilujesz...

      Usuń
  7. Witam Panie Darku przeczytałam przepis na kiełbasę czosnkową bez wędzenia i będę robić zakupiłam już jelita.Mam pytanie ile taką kiełbasę suszyć w piekarniku na wisząco.
    Pozdrawiam Barbara

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,

    czy po 4 dniach suszenia kiełbasy, można ją dodatkowo podsuszyć w piekarniku? Jeśli tak, to ile bez termoobiegu i w jakiej temperaturze?

    Zrobiłam kiełbasę wedle Pana przepisu, ale boje się zatrucia jadem kiełbasianym.

    Czy taką kiełbasę można zamrozić, czy należy ją trzymać w lodówce?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. W przepisie jest napisane suszyc na wolnym powietrzu. Suszenie w piekarniku - inne procesy suszenia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękujemy bardzo za przepis. Przepyszna kiełbasa.

    OdpowiedzUsuń
  12. Po 4 dniach wiszenia kiełbasy na kiju co można z nią później zrobić, sparzyć jezeli tak to w jaki sposób ,przypiec w piekarniku w jakiej temperaturze.

    OdpowiedzUsuń
  13. JEZELICHODZI O KIELBASE , TO NIE ROBILEM .NATOMIAST ROBIE SCHAB , KARCZEK , BOCZEK DOJRZEWAJACE . SUSZE W WOLNEJ PRZESZCZENI , BEZ UZYCIA PIEKERNIKA . WYCHODZA SWIETNE , WEDLUG TEGO PRZEPISU , JAKIM JA SIE POSLUGUJE. ZNAJDZIESZ NA YOU TUBE . OBECNIE SUSZE TAKIM SPOSOBEM SALAMI .

    OdpowiedzUsuń
  14. A jezeli chodzi o jelita , to kupicie w AUCHAN , SELGROS i w wielu sklepach masarskich i na stoiskach na bazarach .

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłem schab wyszedł miodzio

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyszła super smaczna dzięki za przepis.😄

    OdpowiedzUsuń
  17. O takiej domowej to na razie mogę pomarzyć ale nie mam też co narzekać, bo bardzo dobre kiełbasy dostarczają nam Karol-Zakłady Mięsne. Rodzinka szczególnie się rozsmakowała w ich białej parzonej i boczku, którego dodaję do rozmaitych potraw.

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy mozna taka kielbase zamrozic gdy ma Sir wiecej?jak tak to pozniej parzyc?

    OdpowiedzUsuń
  19. Dzień dobry mam pytanie co do skóry na boczku i łopatce też wykożystujemy do wyrobu pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy używamy skóry z łopatki ,boczku pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  21. zrobilam kielbase czosnkowa .w smaku berdzo dobra ale brzego bardzo twarde.Gdzie zrobilam blad?

    OdpowiedzUsuń