piątek, 26 maja 2017

Kiełbasa swojska, wieprzowo-wołowa, podsuszana.

Doskonała kiełbasa domowa, prosty przepis bez wędzenia po prostu dojrzewająca.


Jak ktoś lubi domowe wyroby, to jest to bardzo smaczna domowa wędlina.


Skład: mielona szynka 2 kg, mielone tłuste/garmażeryjne 1 kg, wołowina gulaszowa 0,5 kg, majeranek 10 łyżek, 
papryka 3 łyżki, pieprz 3 łyżeczki, sól kamienna niejodowana np. z Kłodawy do przetworów 4 łyżki,, cukier 3 łyżki,
 jałowiec 10 ziaren, pieprz 20 ziaren, czosnek 2 główki i zimna woda 0,5-1 litra. 


Do dużej miski wkładamy mięso, wołowinę wcześniej kroimy w kostkę ~0,5 cm 
Czosnek obieramy, pozostałe przyprawy wysypujemy na talerz, jałowiec i pieprz rozgniatamy.  


Wszystko łączymy ze sobą w misce i dolewamy wodę.


Wyrabiamy 5-10 minut na jednolitą masę.
Możemy schować do lodówki na 5 10 20 godzin lub od razu nadziewamy.


Żeby sprawdzić smak można usmażyć kotlety.


Osłonki/jelita moczymy w letniej wodzie 1 h i potem płuczemy dodatkowo pod kranem.


Nadziewamy na lejek, wpuszczamy mięso żeby wypchnąć powietrze i zawiązujemy koniec.


Napełniamy kiełbasy i robimy pętka/ przewiązujemy,  jak komu wygodnie.


Wieszamy na kiju i już po 4 dniach możemy robić pierwsze degustacje. Ja mniejsze kiełbaski 
upiekłem w piekarniku 130 st.C 1 h i kilka podwędziłem w mini wędzarni balkonowej.


Miejsce do podsuszania musi być suche i przewiewne.


Polecam ! 


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz