poniedziałek, 22 maja 2017

Truskawkowe pierogi.

Truskawki wszyscy lubią i pierogi też, polecam na smaczny obiad pierogi z truskawkami.


Ciasto robimy z 1 kg maki typ650, 1 łyżki soli, 2 szklanek bardzo ciepłej wody i 1/3 szklanki oleju.
Wszystko razem łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy ciasto.


Do środka dajemy ~1/2 kg truskawek zamrożonych, których nie rozmrażamy.


Ciasto dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka.Potem nakładamy truskawki i lepimy pierogi.
Jak owoce są bardzo duże wówczas kroimy je na mniejsze kawałki.


Polepione pierogi odkładamy na deskę/blat oprószony mąką, żeby się nie przyklejały.
Po wycinaniu zostanie trochę ciasta, z którego możemy zrobić domowe kluski. 


Gotujemy w osolonej wodzie 2 min. od czasu wypłynięcia.


Po ugotowaniu chwilę hartujemy w zimnej wodzie.


Następnie serwujemy z sosem truskawkowym tj. kilka truskawek, 
które zostały posypujemy cukrem, dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy i jest sos.


Smacznego ! ! ! 


Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz