wtorek, 14 marca 2017

Chleb powszedni, chrupiąca skórka, pomada...

Pomysł na super chrupiąca skórkę zaczerpnięty z bloga grunttoprzepis.blogspot.com 
Jak tylko zobaczyłem, to musiałem spróbować... proszę też zajrzeć na chleb jest więcej zdjęć... 


Jak widać na zdjęciu... chleb prezentuje się zacnie...


Gdy mamy zrobione ciasto,( z 1kg mąki, 50g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, 500-600 ml wody)
wyrabiamy je i odstawiamy do wyrośnięcia:)  po wyrastaniu, dzielimy i zagniatamy 2 chleby.


Odstawiamy znowu do wyrośnięcia i przed włożeniem do piekarnika smarujemy pomadą :)
Pomada: 1/2 szklanki wody, szczypta soli i łyżka mąki- gotujemy razem i gorącym smarujemy chleb.


Gwarantuję, że podczas pieczenia zrobi się super chrupiąca skórka.
Pieczemy 10 min/225 st.C, 10min/200 st.C i 40 min/185 st.C 


Nasze chleby upiekłem na dwa sposoby tj. w naczyniu i na blaszce :) 
Jak widać w każdym przypadku wyszły chrupiące skórki.
  

Polecam :) warto skorzystać z tego "triku". 


Efekt zaskoczy każdego :)


U nas chleby były upieczone wczoraj pod wieczór i dzisiaj rano zostało pół jednego bochenka :)


Smacznego !!!

Polecam zajrzeć do innych przepisów, linki znajdziesz poniżej :)
bułki-z-makiem
chleb-pszenny-ziemniaczany
chleb-pieczony-na-proszku-do-pieczenia
chleb-z-zakwasem-z-ogorkow

47 komentarzy:

  1. Piękne i smakowite bochenki :). Też korzystałam z tego przepisu na chleb i pomadę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie !!! Piekę sama chleby już od dawna - ponad dwa lata. Założyłam nawet oddzielnego bloga o chlebie, ale ciągle brakuje mi na niego czasu i zapału :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas, czas, czas :) ... chęci jest dużo ale nie da się wszystkiego od razu :) ... Trzeba w domu piec, chociaż tyle można :) w piekarni to niestety...chemia, koncerny, pogoń za pieniądzem, Monsanto i jego Rundap, ...jest tego w cholerę...mąka żeby była biała to dosypują tlenek tytanu..., razowy żeby był ciemny- dolewaja coli z biedronki i jest razowy na miodzie..spulchniony.. Oj ! ... Pozdrawiam, bo będę pisał cały dzień :)

      Usuń
    2. Dlatego właśnie piekę sama - no i też nie zawsze mam mąkę z pełnego przemiału z ekologicznej uprawy ale jak tylko jest możliwość to kupuję taką ....

      Usuń
    3. ...hmmm. nieraz przy wędlinach dodawałem skład przemysłowych wyrobów "dobrej firmy" sokołowa, morlin itp. ..."Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331,
      substancja zagęszczająca E 407, malto dekstryna, przeciwutleniacze E 316, E 300, wzmacniacz smaku E 621,
      regulatory kwasowości E 326, E 261, hemoglobina, przyprawy, aromat, substancja konserwująca E 250, barwnik E 120..." ( widziałem, ze też dodawałaś coś takiego, ale to rano o szóstej było...) Pytam jak to sie ma do domowego schabu na kanapki gdzie jest 1/20 tej chemii... Przy serach tez sprawdzałem... Mam przy schodach opakowanie soli tej zwykłej do posypywania i tam właśnie był "twój" E 536 ... Sam żyłem 100 lat w nieświadomości ale widać, że jak się chce wiedzieć to można ... nie jest to zabronione :) temat rzeka, a dzień się kończy Pozdrawiam !

      Usuń
  3. http://zapiecekjagi.blogspot.com/

    zapomniałam o adresie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... ;-) a ja tam grasowałem rano na JagaToJa... :) chętnie zajrzę na zapiecek :) wstawiłem kilka Twoich wpisów na google+ żeby inni tez poczytali, że warto w domu sobie zrobić coś pysznego...jak mnie nie chcą słuchać to może Jagi posłuchają :) Pozdrawiam !!!

      Usuń
    2. Ludzie są wygodni - nie licz na to że ktoś zmądrzeje po przeczytaniu naszych blogów :) sama mam takich w rodzinie którzy kupują plastikowe jedzenie. Wykupują abonament w karmniku tylu bar i przynoszą gotowe syfy w plastikowych opakowaniach do domu. Bo szkoda czasu na gotowanie.... i karmią rodzinę żarciem które różni się od opakowania może jednym genem

      Usuń
    3. ... :) po cichu, po małemu cichu ...czytają niektórzy:) nieraz nawet od roku czasu :) ...kilkanaście osób objawiło mi się w tzw. prive ;-), to mnie cieszy :) A tak dodaję różne/ inne niż moje żeby innymi słowami, fotkami, zwrotami ....trafiło gdzie trzeba :) Wiem, że wygodniej jest ludziom zjeść w barze itp. i nieraz się pytam " słuchaj stary masz łeb na karku, wybudowałeś dom, firma hula ...a Ty pizzę na telefon zamawiasz, po co w domu wybudowałeś kuchnię/ po co te meble na zamówienie za 45 koła :) przecież mogłeś zrobić jeszcze jeden pokój :) i mieć święty spokój :) odpowiedzi są w stylu ...jak w filmie "Kogiel mogiel" a co LUDZIE POWIEDZO, że kuchni Ni ma ;-) .... " Ech tam...kropla drąży skałę może się uda coś naprawić :) Pozdrawiam !!!

      Usuń
  4. Dzień dobry, czy drożdże wcześniej rozpuszczamy w wodzie? Ile gram drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Dobry wieczór :) pół kostki to 50 g... chyba, że są to drożdże w proszku to wówczas jest tam na opakowaniu podana tabelka lub opis z przelicznikiem. Tak z rozpuszczonych w ciepłej wodzie drożdzy z dodatkiem cukru i kilku łyżek mąki robimy zaczyn... podaję link do prawie identycznego przepisu... https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/chleb.html, proszę wejść w zakładkę pieczywo i upiec najpierw bułki maslane lub ziemniaczane, taki chleb nie jest łatwy...a bułki tak :) Pozdrawiam ! Potem proszę chlebek w foremce.... Zapraszam !

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ��

      Usuń
  5. Witam :) czy do upieczenia chlebka można użyć tylko mąki pszennej pełnoziarnistej?Jak długo można go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Pełnoziarnista dawałem 50/50 ...nigdy z samej nie piekłem, ale któż to wie... robią chleby bez mąki, to na pewno i tak można, ale ja niestety nie robiłem .... Przechowywanie: zamrożony b.długo, świeży u nas nigdy nie wytrwa dłużej niż 1,5 dnia bo zjedzą...jeżeli chcesz to mozna po wystudzeniu pokroić na kromki i po 3 lub 4 w woreczkach zamrozić... Jeżeli do mąki dodamy ugotowanego rozgniecionego ziemniaka to 4,5 dni będzie miękki i pulchny :) ... proszę zajrzeć tutaj https://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/chleb.html jest przepis z ziemniakiem :) ...Pozdrawiam ! p.s. kliknąłem teraz u wujka google w sprawie chleba i jest np. strona http://www.chleby.info/p/lista-chlebow.html moze tam coś się znajdzie pełnoziarnistego ;-) Ja mogę tylko odpisać na temat swoich chlebów. Pozdrawiam !

      Usuń
  6. dziękuje bardzo za obszerną odpowiedz :) piekę chleb dopiero od 3 tygodni,za każdym razem z innego przepisu ;) stąd moje pytania,Pana chlebuś wygląda tak smakowicie,że zrobie 50/50 i zobaczymy .Dziękuje również za podesłanie adresu stronki,na pewno tam zajrze :)Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dlugo zostawilamy DO wyrosniecia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...moje takie męskie minimum to 30 min. ale ludzie zostawiają godzinę, dwie,...

      Usuń
  8. Witam jakiej pan mąki używał mając na myśli w przepisie i czy woda ma być przegotowana i ciepła i czy te składniki wszystkie razem w misce trzeba wynieść pisze to mój by był pierwszy chlebek i nie wiem za co by się wpierw zabrac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... maka typ 650 , woda ciepła ...proponuję inny przepis w zakładce "pieczywo" na górze strony są bułki ziemniaczane, proszę się nie przerażać...dodaje się ugotowanego duużego ziemniaka, który daje super miękkość, pulchność i świeżość...jak na pierwszy chleb to tutaj nazwa jest myląca powszedni :) ja wcześniej upiekłem duzo chlebów.... itd. Ale doskonale opisany przepis na chleb z foremki jest też w zakładce pieczywo pod nazwą chleb pszenny ziemniaczany http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/03/chleb-pszenny-ziemniaczany.html // proszę przeczytać ten przepis i zobaczyć fotki a później zawalczyć :) Powodzenia! p.s. nie zniechęcam, ale zachęcam do pieczenia :) moje pierwsze chleby były jak z kosmosu, ale smakowały i cały dom pachniał. Pozdrawiam !

      Usuń
  9. Czy do piekarnika trzeba wlozyc naczynie z woda? Na zdjeciu pod chlebami wydaje mi sie ze takie widzd��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...mozna ...jak nie zapomnę to wkładam ...

      Usuń
  10. A może Pan podpowiedzieć jak upiec ten chlebek w piekarniku z termoobiegiem?
    Niestety nie da się go wyłączyć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę :) bo akurat tutaj jestem :) ... ryzyk fizyk wkładaj i piecz :) trzeba spróbować i nie ma czego sie bać inaczej żylibyśmy nadal w jaskiniach :) Może to będzie nowy przepis na szybszy chleb :) O.K. Ustaw termoobieg na 185-200 st. C i tyle :) pozostałe czynności i inne rzeczy tak jak napisałem :) Obserwuj chleb po 40 min. 50 min. powinien być dobry zależy jaki masz piekarnik ... kolor skórki powie Ci jak jest z upieczeniem i wtedy wyjmij ...go przez szmatkę tzn. chlebek :) połóż wierzchem do dołu i postukaj palcem w spód :) jak będzie głuchy odgłos tzn. się upiekł... jak nie to wstaw z powrotem do pieca na 3-5 min. sam goły chleb na kratkę i dopiecz... :) będzie dobrze :) ....... a spróbuj może w foremce :) wszystko sie da :) ... http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/06/chleb-pszenny-dokadny-przepis.html Wyczujesz to zobaczysz :) Ja tak pisze na Ty bo tak łatwiej w tym wirtualnym świecie ;-)-- Darek :)
      Pozdrawiam !

      Usuń
    2. Super. Dziękuję ;)

      Usuń
  11. Chleb piękny, koniecznie muszę go wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy w piekarniku pieczemy chleby z miską wody?
    Czy w wodzie coś rozpuszczamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...JA NALEWAM GORĄCEJ WODY JAK NIE ZAPOMNĘ :)

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. ...tak :) 50 g na dwa chleby z 1 kg jest o.k.

      Usuń
  14. Czy z samej mąki pszennej też może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...Ja pieke z tego co akurat mam :) może byc z przennej :) można dodac jakies nasiona itd.... ale najważniejsze to zacząć piec :)

      Usuń
  15. Wyszedł pyszny z samej mąki pszennej.. 2 chleby zjedzone piorunem��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję :) smaczności :) cieszę się bardzo :) teraz już starajcie się zawsze sobie upiec chlebek chociaż na weekend :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Ja lubie chleby z dodatkiem maki zytniej. Czy mozna czesc maki w tym przepisie zastapic zytnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... oczywiście :) to jest tylko propozycja przygotowania :) proszę śmiało zamieniać ... jeżeli kilogram to 6 szklanek ... można upiec chleb mieszany ... i dać 2 szkl. żytniej a 4 pszennej :) tylko trzeba dać szansę drożdżom i aż tak bardzo się nie spieszyć...niech wyrośnie ładnie pod przykryciem oczywiście 1 h- 2 h i wtedy upiec ...

      Usuń
  17. Witam zrobiłam pyszny chlebek tylko że się strasznie kruszy od czego to zależy czy może za krótko wyrabiam ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) ...nie wiem ...woda, drożdże, mąka... wszystko zależy :)może dłużej chciał rosnąć i ciasto było trochę za suche...nie wiem Ale kolejny będzie lepszy :) na pewno :) proszę się nie zniechęcać, czasami coś ze sobą się nie połączy tak jak trzeba... Proszę spróbować upiec chleb w feremce.... lub "chleb codzienny" http://chlebanaszego.blogspot.com/2017/07/chleb-codzienny.html -Tutaj dodaje się ugotowanego i rozgniecionego ziemniaka, który daje świeżość i pulchność ... polecam :) Pozdrawiam !

      Usuń
  18. Witam serdecznie,
    piekę chleb od wielu lat i ostatnio coś sie popsuło mianowicie podczas pieczenia ciasto opada, nie wiem, dlaczego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmmm....nie wiem ... ale może wstaw wcześniej, bo za długo wyrasta? może piekarnik się częściowo przepalił jak masz elektryczny i jedna z grzałek nie działa :) albo się rozgrzewa i wtedy jakiś termostat odcina grzałkę ... jak masz gazowy wiekowy, to tak miałem kiedyś ....jakaś dziurka była i uciekało ciepło....

      Usuń
  19. jak dlugo zostawiamy do wrośnięcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...jak podwoi swoją objętość... proszę też zajrzeć do innych wpisów np. "chleb codzienny" w zakładce pieczywo ... na pewno nie zaszkodzi a wiele rozjaśni ... pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Witam mam pytanie czy wstawia Pan naczynie z wodą w trakcie pieczenia chleba? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...Witam :) przed włożeniem chleba, nalewam wrzątku do miski jak nie zapomnę :) Teraz mam zwykły spryskiwacz z zimną wodą i jak wkładam chleb, to spryskuję spód piekarnika i szybko zamykam....wilgoć/para jest potrzebna na początku wypieku. ....

      Usuń