czwartek, 23 marca 2017

Chleb pszenny, ziemniaczany...

Chleb ziemniaczany, bardzo dobry, pulchny i z chrupiącą skórką. 


*** ziemniaki dają pulchność i dłuższą świeżość


Skład: 1 kg przesianej mąki typ 650, 2-3 ziemniaki, pół kostki świeżych drożdży 50 g, 
łyżka cukru, łyżka soli, 1,5- 2 szkl.ciepłej wody, jajko do posmarowania przed pieczeniem.
*** można użyć suchych drożdży 2 opak. po 8g i wtedy pomijamy robienie zaczynu
** jak nie masz mąki typu 650 to upieczesz również z typu 450,500, 750.  


Ziemniaki gotujemy, rozgniatamy,studzimy i dokładamy do posolonej mąki.


Zaczyn robimy z wody, cukru, rozkruszonych drożdży, 3 łyżek mąki i przykryty
 odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia, potem dolewamy go do miski z mąką...


--


Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta,
...wyjmujemy na stół posypany mąką i wyrabiamy ręcznie ciasto.


Gdy ciasto ładnie odchodzi od ręki, odstawiamy na minimum 30 min.
 w ciepłe miejsce pod przykryciem, niech zacznie rosnąć. 
*** jeżeli ciasto jest za miękkie dodajemy kilka łyżek mąki


Następnie lekko zagniatamy,dzielimy na dwa kawałki, formujemy i wkładamy
 do dwóch foremek 30 x 11, chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego.


W formach rozpłaszczamy ciasto po całości, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia 30-60 min.


Jak wyrośnie, smarujemy jajkiem i posypujemy nasionami, nacinamy, żeby nie pękały.


Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku ~50-60 min./ 200 st.C, góra/dół
Wyjmujemy, stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos, to chleb jest upieczony.
Jeżeli nie, dopiekamy 3- 5 min na samej kratce., potem studzimy na kratce  albo w koszyku
 lub na desce przykryty szmatką i po 1 h kroimy bardzo ostrym nożem.


Smacznego !!! 

12 komentarzy:

  1. mniam .... bardzo często robię taki z gotowanymi ziemniakami - zachęcam do wypróbowania przepis z surowymi ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....studzi się :) dam znać ....ni chcę kroić na gorąco :)

      Usuń
  2. Świetny chleb .
    Jak to zrobić w maszynie do pieczenia chleba...hmmmm...
    Nie mam piekarnika...
    Używam suchych drożdży...
    Muszę się zastanowić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak działają maszyny do pieczenia, ale próbuj :) od razu nie ma co się zastanawiać, na pewno gdzieś wsypuje się mąkę- to tam daj rozgniecione ugotowane zimne ziemniaki...a na suchych drożdżach jest podane na ile torebka wystarcza - chyba na 250 g mąki......

      Usuń
    2. Po prostu dodaj do przepisu trochę ziemniaków z obiadu i ciut więcej maki. Ja tak robię.

      Usuń
  3. Pyszny chlebek piekłam- polecam go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) polecam :) dziękuję :) proszę zajrzeć do innych zakładek i zakamarków :)

      Usuń
  4. Widać,że masz pasję do gotowania i pieczenia i to dobre bo domowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Dziękuję :) ...czasu brakuje :) pomysły i chęci są prawie zawsze :)

      Usuń
  5. wygląda pysznie i zachęcająco

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy wyjdzie chleb z mąki typu 550?

    OdpowiedzUsuń
  7. Chleb z ziemniakiem jest pyszny, ale robie go troszke inaczej. Ziemniaki dobrze szoruje szczoteczka i gotuje w mundurkach, obieram i troche przestudzam, a nastepnie rozgniatam praska. Zamiast cieplej wody biore te z ugotowanych ziemniakow. Ziemniaki sa dobrze wyszorowane, a woda po gotowanych ziemniakach dodaje dobrego smaku chlebkowi. Po wyrosnieciu i wlozeniu do keksowek nakluwam dosc gesto ciatto widelcem i odstawiam do ponownego wyrosniecia. Po upieczeniu jeszcze gorace chlebki smaruje pedzelkiem umoczonym w dobrze zimnej wodzie i wtedy skorka staje sie szklista i chrupiaca, Sprobujcie. Naprawde pyszby chlebek.Smacznego.

    OdpowiedzUsuń