czwartek, 23 marca 2017

Chleb pszenny, ziemniaczany...

Chleb ziemniaczany, bardzo dobry, pulchny i z chrupiącą skórką. 


 Jak to zrobić? ...po prostu, po domowemu...a wszystko zobaczycie na zdjęciach poniżej.


Skład: 1 kg przesianej mąki typ 650, 2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży 50 g, 
łyżka cukru, łyżka soli, 2 szkl. ~400 ml ciepłej wody, rozbite jajko
 do posmarowania, opcjonalnie nasiona do posypania.  


Ziemniaki gotujemy, a ugotowane rozgniatamy,studzimy i dokładamy do mąki,
którą przesiewamy i dosypujemy do niej sól- mieszamy.


Zaczyn robimy z wody, cukru, rozkruszonych drożdży, 3-4 łyżek mąki i przykryty
 odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia, potem dolewamy go do miski z mąką...


--


Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta,
...wyjmujemy na stół posypany mąką i wyrabiamy ciasto.


Gdy ciasto ładnie odchodzi od ręki, odstawiamy na minimum 30 min.
 w ciepłe miejsce pod przykryciem, niech zacznie rosnąć. 


Następnie lekko zagniatamy,dzielimy na dwa kawałki, formujemy i wkładamy
 do dwóch foremek 30 x 11, chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego.


W formach rozpłaszczamy ciasto po całości, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia 30-60 min.


Jak wyrośnie, smarujemy jajkiem i posypujemy nasionami, nacinamy, żeby nie pękały.


Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku ~50-60 min./ 200 st.C, góra/dół
Wyjmujemy, stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos, to chleb jest upieczony.
Jeżeli nie, dopiekamy 3- 5 min na samej kratce. Potem studzimy na kratce  albo w koszyku
 lub na desce przykryty szmatką i po 1-2 h kroimy b.ostrym nożem.


Smacznego !!! 

7 komentarzy:

  1. mniam .... bardzo często robię taki z gotowanymi ziemniakami - zachęcam do wypróbowania przepis z surowymi ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....studzi się :) dam znać ....ni chcę kroić na gorąco :)

      Usuń
  2. Świetny chleb .
    Jak to zrobić w maszynie do pieczenia chleba...hmmmm...
    Nie mam piekarnika...
    Używam suchych drożdży...
    Muszę się zastanowić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak działają maszyny do pieczenia, ale próbuj :) od razu nie ma co się zastanawiać, na pewno gdzieś wsypuje się mąkę- to tam daj rozgniecione ugotowane zimne ziemniaki...a na suchych drożdżach jest podane na ile torebka wystarcza - chyba na 250 g mąki......

      Usuń
    2. Po prostu dodaj do przepisu trochę ziemniaków z obiadu i ciut więcej maki. Ja tak robię.

      Usuń
  3. Pyszny chlebek piekłam- polecam go zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) polecam :) dziękuję :) proszę zajrzeć do innych zakładek i zakamarków :)

      Usuń