czwartek, 23 marca 2017

Chleb pszenny, ziemniaczany...

Chleb ziemniaczany, bardzo dobry, pulchny i z chrupiącą skórką :) "jak ze sklepu" :)  


 ...jak to zrobić? po prostu, po domowemu...a wszystko zobaczycie na zdjęciach poniżej :)


Potrzebujemy 1 kg przesianej mąki typ 450, 650...2-3 ziemniaki, pół kostki drożdży, 
łyżkę cukru, łyżkę soli, 2 szkl. ciepłej wody, rozbite jajko do posmarowania, nasiona do posypania.  


Ziemniaki gotujemy...ugotowane rozgniatamy i studzimy.


Zaczyn robimy z wody, cukru, rozkruszonych drożdży...10 min. w ciepłym miejscu pod przykryciem
Do mąki dosypujemy sól i dobrze mieszamy...


Potem wszystko razem łączymy ze sobą...mieszamy...


...wyjmujemy na stół posypany mąką i wyrabiamy ciasto...


...gdy ciasto ładnie odchodzi od ręki...odstawiamy na minimum 1/2 h w ciepłe miejsce...
pod przykryciem niech zacznie rosnąć... 


Następnie dzielimy na dwa kawałki i wkładamy do dwóch foremek 30 x 11
Chleb jest długo świeży, więc nie opłaca się piec jednego :)


...w formach rozpłaszczamy ciasto na całości...


...teraz wstawiamy na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 50 st.C...


...gdy wyrośnie, wyjmujemy chlebki do posmarowania jajkiem i posypania nasionami :) 
Chleby nacinamy, żeby nie pękały...Piekarnik rozgrzewamy do 225 st.C...


Pieczemy 10 min. 225 st. / 10 min. 200 st./ 40 min. 185 st.C 
Wyjmujemy, stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos, to chleb jest upieczony :)
Jeżeli nie, dopiekamy 5 min na samej kratce. Po dwóch godzinach od wyjęcia kroimy...


Smacznego !!! 

4 komentarze:

  1. mniam .... bardzo często robię taki z gotowanymi ziemniakami - zachęcam do wypróbowania przepis z surowymi ziemniakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....studzi się :) dam znać ....ni chcę kroić na gorąco :)

      Usuń
  2. Świetny chleb .
    Jak to zrobić w maszynie do pieczenia chleba...hmmmm...
    Nie mam piekarnika...
    Używam suchych drożdży...
    Muszę się zastanowić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak działają maszyny do pieczenia, ale próbuj :) od razu nie ma co się zastanawiać, na pewno gdzieś wsypuje się mąkę- to tam daj rozgniecione ugotowane zimne ziemniaki...a na suchych drożdżach jest podane na ile torebka wystarcza - chyba na 250 g mąki......

      Usuń