piątek, 17 marca 2017

Chleb z kaszą gryczaną

Dobry domowy chleb, pachnący, świeży i pożywny.


Skład: 1 kg mąki, 2 torebki kaszy, 50 g drożdży, łyżka cukru, łyżka soli, 
dwie szklanki ciepłej wody, pół szklanki tłuszczu.


Jak zrobić: zaczyn... z drożdży, cukru, łyżki mąki i szklanki wody.Kaszę gotujemy na sypko,
 do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzoną kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody. 


Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.


Ciasta mamy na dwie foremki 30x11, które smarujemy i obsypujemy bułką tartą...


Gdy ciasto wyrośnie po minimum 30 min ... dzielimy na 2 części i wkładamy do blaszek.


Odstawiamy do wyrośnięcia, jak nie ma dobrego miejsca ,
to można wstawić po prostu do zimnego piekarnika.


Po kolejnym wyrośnięciu, chleby smarujemy wodą lub rozbitym jajkiem i nacinamy.


Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około ~ 1 h.


Pieczemy 200 st. C / ~60 min. w funkcji góra/dół 


Po upieczeniu stukamy w spód chleba żeby usłyszeć głuchy odgłos, wówczas jest upieczony.
Gdyby chleby się nie dopiekły, to wstawiamy na 3-5 min. bez foremek na samą kratkę. 


Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie :). Ja raz upiekłam chleb z kaszą gryczaną, ale nie pasował rodzinie . I na tym jednym bochenku się skończyło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie nie lubią kaszy gryczanej w żadnej postaci☺też mam takiego typa w domu,ale nie można sobie odmawiać przyjemności ☺

      Usuń
    2. Witam ! Jak tak wymyślają to mają za dobrze... :)a Chleb był bardzo dobry :) Pozdrawiam!

      Usuń