piątek, 17 marca 2017

chleb z kaszą gryczaną

Dobry domowy chleb, pachnący, świeży i pożywny :) 


Skład: 1 kg mąki, 2 torebki kaszy, pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka soli, 
dwie szklanki ciepłej wody, pół szklanki tłuszczu.


Jak zrobić: zaczyn... z rozkruszonych drożdży, cukru, łyżki mąki i szklanki wody.Kaszę gotujemy na sypko,
 do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, ostudzona kaszę, sól, tłuszcz i szklankę wody. 


Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.


Ciasta mamy na dwie foremki 30x11, które smarujemy i obsypujemy bułką tartą...


Gdy ciasto wyrosło po minimum 1/2 h ... dzielimy i wkładamy do blaszek.


Odstawiamy do wyrośnięcia, jak nie ma dobrego miejsca to można wstawić po prostu do zimnego piekarnika...


Po kolejnym wyrośnięciu chlebów, smarujemy wodą i nacinamy.


Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na minimum 1 h.


Pieczemy najpierw w 220 st. C/ 10 min., następnie 10 min. w 200st.C i potem 40-50 min. 185 st.C


Gdyby chleby się nie dopiekły, to wstawiamy na 5 min. bez foremek na samą kratkę. 


Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie :). Ja raz upiekłam chleb z kaszą gryczaną, ale nie pasował rodzinie . I na tym jednym bochenku się skończyło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie nie lubią kaszy gryczanej w żadnej postaci☺też mam takiego typa w domu,ale nie można sobie odmawiać przyjemności ☺

      Usuń
    2. Witam ! Jak tak wymyślają to mają za dobrze... :)a Chleb był bardzo dobry :) Pozdrawiam!

      Usuń