piątek, 3 marca 2017

mus jabłkowy bez cukru

Samo zdrowie i trochę lata zimą :)


Dostaliśmy dwie skrzynki jabłek, prawdziwych, dojrzałych, soczystych, słodkich i kwaśnych :)
Jak zjadłem pierwsze jabłko, to już wiedziałem, że można z nich  zrobić mus bez dodatków.


Takie jabłka to skarb, ponieważ wystarczy je tylko dobrze umyć, wytrzeć do sucha, pokroić...
no i już wkładamy do garnków, oczywiście bez gniazdek nasiennych.


Podgrzewamy na średnim ogniu, aż jabłka się rozpadną... pamiętając o mieszaniu...
na początku trochę podlewamy wodą tzn. 1 lub dwie szkl. na 10 litrowy garnek, zależy od jabłek.


Jak zobaczymy po 30-40 minutach, że jabłka się rozgotowały, to traktujemy je blenderem i jest mus.
Uwaga! Gorący mus może "strzelać" trzeba mieć rękawice...


Po blendowaniu... czekamy chwilę żeby w garnku się uspokoiło :) ...
Do wyparzonych słoików nakładamy chochlą  mus...


Zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji np. w piekarniku 20-25 min/ 120 st. C z termo-obiegiem.


Potem wyjmujemy, dokręcamy... i ustawiamy zakrętką do dołu.


Tak przygotowane zostawiamy do całkowitego wystygnięcia :)


Opisujemy i do spiżarni lub w ciemne chłodne miejsce :)


Korzystamy cały rok, bo to doskonały dodatek do ciast, naleśników i deserów :)
Smacznego !

2 komentarze:

  1. Niektórzy nie doceniają jabłek, a przecież to owoc idealny – tani, łatwo dostępny i o niemal nieograniczonych możliwościach przetwórczych. W sezonie staram się zagospodarować je na dziesiątki różnych sposobów, robiąc dżemy, soki, desery, ciasta, a nawet cydr. A mus bez dodatku cukru to moja żelazna pozycja : ) Jest zdrowy, łatwy w przygotowaniu i można zużyć go do wielu potraw. PS: widok lśniących jabłuszek uświadomił mi, jak bardzo tęsknię do sezonowych owoców : ) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dziękuję za wizytę i sympatyczny komentarz :) Te jabłka spadły na nas z nieba :) w 2016 r. nie zrobiłem za dużo zapasów i teraz powoli zaczęło już brakować :)...teraz mam w sam raz :) dużo tego wyszło i tak jak piszesz, jest to baza do wszelakich pysznych wytworów fantazji kuchennych :) Pozdrawiam !

      Usuń