sobota, 18 marca 2017

Pierogi

Pierogi :) znany temat, który można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :)


Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :) 


Mąkę 1 kg przesiewamy, dosypujemy łyżkę zmielonej papryki, łyżkę soli, rozkruszamy pół kostki drożdży,
 dosypujemy łyżeczkę cukru i zalewamy szklanką ciepłej wody, a jak zaczyn urośnie,
 to dolewamy jeszcze jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto...


Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz :)


Mielimy/ blendujemy kiełbasę, cebulę, czosnek, dorzucamy jajko, trochę bułki...
coś zielonego i mieszamy do połączenia się składników...


Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka, nakładamy farsz i już :)


Polepione pierogi układamy na blacie posypanym mąką,
 potem dzielimy na przeznaczone do gotowania i do pieczenia :)


Do piekarnika wkładamy na 20-30 minut w temperaturę 200 st.C


...a pierogi do gotowania zalepiamy jeszcze raz robiąc falbankę...i wstawiamy garnek z wodą ...


W piekarniku pierogi ładnie wyrosną i mamy super przekąskę do zabrania nawet w podróż :)


Gdy woda się zagotuje, to wkładamy naszą druga część pierogów...i od wypłynięcia gotujemy 3 min.


Jak się ugotują, wyławiamy cedzakiem i hartujemy chwilę w zimnej wodzie...


Podajemy od razu z cebulką, lekko odsmażane... jak kto lubi :)
Natomiast pieczone mamy na potem, do kolacji, na piknik, ... :)


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. super, proste przepisy z prostych składników :) Brawo za pomysły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dziękuję ! Pozdrawiam ! co więcej można napisać na taki fajny komentarz :)

      Usuń