niedziela, 5 marca 2017

szynka na obiad

Kawałek wieprzowiny, minimum pracy i maksimum smaku :)


Bardzo przyjemny obiad, który smakował wszystkim :)


Mięso płuczemy, osuszamy i przyprawiamy...


...potem chowamy do lodówki na noc lub nie :) ja piekłem od razu...


Przed włożeniem do piekarnika nacinamy z góry żeby lepiej się upiekło :)...


...dla zatrzymania soków możemy jeszcze podsmażyć na patelni z każdej strony...


Obsmażoną na smalcu szynkę przekładamy do naczynia...podlewamy tłuszczem z patelni
i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.


1,5 kg szynkę pieczemy w 200 st. C przez godzinę i potem pół godziny bez pokrywki...


Upieczone mięso musi trochę ostygnąć... zanim pokroimy je na porcje :)


Pokrojone kawałki serwujemy na obiad :) najlepiej z ziemniakami i kiszonym ogórkiem :)


Smacznego !


4 komentarze:

  1. Uwielbiam taką chrupiącą skórkę na wierzchu obiadowego mięska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj! Ja też :) ....muszę kupić mięso ze skórą i takie też ponacinać... na pewno będzie smaczne :) ... Ech czasu brakuje :) a jest tyle do wypróbowania. Pozdrawiam !

      Usuń
  2. ten sos.. mozna troszkę zagęścić .. dodać utłuczone suszone grzybki i dopiero miodzio ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! ...a widzisz :) grzybki stoją na szafce :) ale są zazwyczaj do bigosu :) może następnym razem dodam tylko że ciągle robię coś innego :)...dzięki za wizytę. Pozdrawiam !!!

      Usuń