środa, 8 marca 2017

Chleb domowy bez wyrabiania, wyrastania i czekania



    Skład: mąka typ 650 1 kilogram, pół kostki drożdży, woda ciepła 1 litr, cukier 4 łyżki,
    sól 2 łyżki, ocet 4 łyżki, opcjonalnie jakieś dodatki nasiona, płatki, zioła, suszone śliwki... 


    Jak zrobić: wlać do miski ciepłą wodę i wsypać cukier, dodać rozkruszone drożdże...
    dobrze pomieszać, wsypać mąkę, sól, jakieś nasiona-wymieszać i na końcu dajemy ocet...
    mieszamy i przekładamy do wysmarowanych foremek, skrapiamy wierzch wodą,
    wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy 200 st. 30 min, 185 st. 30 min, góra/dół








    Po wyjęciu z formy można postukać od spodu, powinien być głuchy dźwięk, jak nie 
    to można jeszcze dopiec już na samej kratce 5-10 minut zależy piekarnika...




Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Piękne bochenki :). Pierwszy raz spotykam się z dodatkiem octu w chlebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dziękuję :) proszę spróbować, to chyba najszybszy chleb :) ocet trzyma świeżość i w takiej ilości, a jeszcze po odparowaniu ...to "pikuś" do rzeczy, które się dzieją w piekarniach....można dać jabłkowy :) ja daję jaki mam :) Pozdrawiam !

      Usuń