sobota, 4 marca 2017

chrupiący chleb w naczyniu

Skąd taki pomysł? ...po zobaczeniu fotki i przepisu na jednym z blogów  chleb-z-garnka-z-ziarnami 
resztę zrobiłem po swojemu, bo domowe pieczywo często jest u nas na stole.


Przy okazji wypieku chleba, upiekłem jeszcze bułki :)


Do miski przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych,
garść mąki pełnoziarnistej,dwie łyżki oleju...wszystko mieszamy razem.


...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to:
 1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy.


Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki i dodajemy jeszcze ~1 szklankę wody.


Wyrabiamy ciasto :)


Pakujemy do worka i wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, można na całą noc :)


Mimo, że w lodówce jest +5 stopni ciasto rośnie...
Ja wyjąłem po 30 minutach...


...połowę przeznaczamy na chleb, a drugą na bułki...


Wyrabiamy chleb i potem bułki. Chleb przykrywamy niech ładnie rośnie :)
Bułki układamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy przyprawami i nacinamy.


Gdy pieczywo odpoczywa i rośnie na stole, do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne...
nastawiamy na 200 st. C


Jak piekarnik rozgrzeje się do 200 st. wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego chleb :)


Pieczemy 30 min. Potem wyjmujemy upieczone bułki i zdejmujemy pokrywkę naczynia...


...tak pieczemy kolejne ~30 minut


...bułki szybko stygną, więc po 15 min. można już robić kanapki :) np. z upieczonym schabem


Minęło 60 min. chleb jest gotowy :)
Chrupiący, pachnący, swojski, domowy :)


Smacznego !

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. ...dużo zdjęć, roboty nie jest dużo, to tylko tak wygląda...

      Usuń
  2. Chleb z naczynia robię bardzo często w przeróżnych konfiguracjach dodatków - jeszcze nigdy mnie nie zawiódł swoim smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! ...jak wróciłem do domu, to została tylko piętka :) więc smak się sprawdził również :) Wczoraj zrobiłem chleb foremkowy z zakwasem po ogórkach kiszonych... kroili na gorąco :)... tak szybko, że ciężko było ostatnie fotki zrobić :) Pozdrawiam!

      Usuń