czwartek, 30 marca 2017

Domowa polędwica łososiowa.

Bardzo prosty, stary, domowy i sprawdzony przepis na pyszną wędlinę :) 


Kupujemy kawałek schabu środkowego ~1,5 kg i odcinamy wszystko "co wydaje się nie pasować"
Będzie tego około 0,5 kilograma i z tego robimy np. gulasz :) zobacz tutaj :)


Następnie peklujemy mięso: 1 łyżką soli peklującej, 1 łyżką soli kamiennej i 2 łyżkami cukru.
Wszystko najpierw mieszamy ze sobą i potem wcieramy w schab. Wstawiamy do lodówki 24 h ...


Jak widać na zdjęciu w tym czasie wydzielą się soki, których się pozbywamy co 12 h...
Naczynie myjemy, schab osuszamy ręcznikiem papierowym...i przyprawiamy :)


Czosnkiem, pieprzem, jałowcem, chili, liściem laurowym...


Czosnek przeciskamy przez praskę i wcieramy dokładnie z każdej strony...
pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą, niektóre musimy rozkruszyć, a inne potraktować tłuczkiem.


Gdy czosnek jest już wtarty, nacieramy mięso pozostałymi przyprawami:)


Tak przygotowany kawałek mięsa, chowamy do lodówki na ~3 doby :) w tym czasie przewracamy 
naszą wędlinę i wycieramy naczynie jeżeli coś się jeszcze wydzieli z soków...


Po zapeklowaniu, mięso musimy podsuszyć...


...więc wkładamy do pończochy i wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu...


Po 4 dniach możemy już kroić naszą pyszną polędwicę, jest doskonała :) Polecam !


Smacznego !!! 

18 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! Jest ładna i smaczna :) nie wiem co bardziej :) Pozdrawiam !!!

      Usuń
  2. Tak przygotowane mięsko wolę wrzucić do szynkowara, ale moi faceci pewnie by docenili nowe smaki, bo tak jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szynkowar, hmmm... to inne klimaty :) ja zaparzam wędliny w garnku...szynkowara nie mam :)// Spróbuj :) takiej podsuszanej jest de luxe :) Można ją dłużej suszyć...tylko będzie się robić coraz twardsza...Pozdrawiam !

      Usuń
  3. Wspaniałe wygląda i bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję !!! Naprawdę tak jest :) Pozdrawiam ! Zachęcam do skorzystania z przepisu :)

      Usuń
  4. Też tak robimy ☺ tylko że z polędwiczki, jest ok☺pozdrawiam ciepło ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...Witam ! u nas duża rodzina i z polędwicy ...byłoby mizernie :) Pozdrawiam !

      Usuń
  5. güze gorunuyor eınıze saglık

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... :) Teşekkür ederim! Selamlar! Hoşgeldin!

      Usuń
  6. Niooo robie na swiet,uwielbiam,mhmmm :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy sól peklosól i cukier po wyjęciu z lodówki nie powinno się spłukać z mięsa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Ja nie spłukuję, wycieram papierem lekko, ale to co nie było potrzebne tzn. woda z mięsa się wydzieliła.... więc myję i wycieram naczynie do sucha... Jak chcesz umyj, w zimnej wodzie ale to znowu będzie mokre a chcemy podsuszyć .... Nie myj ...bo sól dalej działa antybakteryjnie i konserwująco, jałowiec i czosnek też.... Pozdrawiam !!!!

      Usuń
    2. Podziękował :)

      Usuń
    3. :) na zdrowie :) Pozdrawiam !!!

      Usuń
  8. Pysznie wygląda:)
    Mam pytanie....czy polędwiczkę możemy wcinać po 4 dniach łącznie z peklowaniem , czy 4 dni musi wisieć i się suszyć ( czyli łącznie 7 dni z peklowaniem ). Rozumiem, że im dłużej wisi i się suszy to robi się z niej tzw. dojrzewająca i twardsza?
    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko już skróciłem :) ... tak jak piszesz 4 dni musi wisieć :) ja trak zrobiłem i wówczas zrobiłem fotki, ale moze są metody suszenia w piekarniku uchylonym i nastawionym na 50 st. C wówczas posmakujesz wcześniej :)) Pozdrawiam ! Wesołych Świąt :)
      p.s. ...właśnie wróciłem do domu i przewracałem dwie kolejne sztuki-odlewałem soki...rano przyprawiam :) w biedronce kupiłem podkolanówki :) .... :)pamiętaj i nie żałuj ...sól, czosnek, jałowiec, robią dobrą robotę...mięso jest b.dobre ..........

      Usuń